Topplisten for podkast er endelig lansert!

I januar ble den offisielle norske Podtoppen med topplisten presentert, og dette har vi ventet på med spenning. I uke 2 var det podkasten «Friminutt med Herman og Mikkel» som tronet på toppen, med rett over 187 000 nedlastninger. På andreplass ligger «Jan Thomas og Einar blir venner», og på de åtte neste plassene finner vi mange kjente navn og podkaster. Det er underholdning som engasjerer mest, men på 8. plass har Schibsteds «Forklart» kilt seg inn.

Publisert 15. januar 2020

 

 

Fremover vil topplisten publiseres hver tirsdag. Du finner den her: www.podtoppen.no

Unike enheter er det som avgjør hvilken plassering podkasten får, og listen vil også inkludere prosentvis endring fra foregående uke.

 

En unik lyttemulighet til full oppmerksomhet

Tall fra Kantar viser at lytting til podkast har økt betraktelig siden 2015.  Ukentlig lytting i 2015 var på 7%, i 2019 var den på hele 27%. Podkastlyttingen er spesielt sterk blant 20-29-åringene, hele 49% av dem lytter til podkast ukentlig og 30% av dem lytter daglig. Vi lytter mest til podkaster hjemme og på reise, og vi hører på podkast for å bli underholdt og for å lære. For oss som jobber med reklamebudskap er lyttesituasjonen ekstra spennende. Det lyttes til det man vil, når man vil og hvor man vil. Dette gir merkevarer i dag en unik mulighet til full oppmerksomhet.

Vi er overbevist om at podkast vil fortsette å vokse, og med topplisten har vi nå bedre forutsetninger for å kombinere riktig kontekst med dokumentert dekning.

 

Fakta om topplisten

Styringsgruppen har bestått av NRK, Schibsted, P4, Bauer Media og Moderne Media. Deres hensikt har vært å lage en norsk toppliste som er troverdig, inkluderende, internasjonalt målbar og så billig som mulig å slutte seg til. Tallene leveres av Kantar og du kan lese mer om denne målingen her: https://podtoppen.no/About

 

Unike enheter – Viser antall unike enheter som har strømmet eller lastet ned minst én episode i gjeldende uke. Tallet ligner mediebransjens tradisjonelle betegnelse «rekkevidde», men kan ikke direkte sammenlignes fordi det telles unike enheter og ikke unike mennesker.

 

Strømmet/nedlastet – Viser hvor mange episoder som totalt er avspilt eller nedlastet den aktuelle uken (her gjelder IAB-standard hvor nedlastingen skal være minimum 60 sek lyd og foretatt av et individ og ikke en robot). Tallet inkluderer også tidligere episoder, ikke kun de som er publisert denne uken. Selv om stadig flere hører podkaster strømmet direkte, finnes det ikke en teknisk mulighet til å skille på strømmet og nedlastet. Dette tallet kan derfor ikke betegnes som en garantert lytting i tradisjonell forstand.

Normalt vil «strømmet/nedlastet» være betydelig høyere enn «unike enheter» fordi hver enhet ofte hører flere episoder fra samme enhet.