Ad block - Når en dør blokkeres, åpnes et vindu av muligheter

Publisert 22. september 2015

Ad block teknologi har den siste tiden vært et hyppig diskutert tema. Det er mellom 15-20% av nordmenn som bruker teknologien, som igjen resulterer i manglende annonseinntekter på en kvart milliard kroner i året for norske mediehus. I all hovedsak er det unge menn som er storforbrukere av ad block – tilnærmet identisk målgruppen som er utfordrende å nå i tradisjonelle kanaler.

Diskusjonen har blusset enda sterkere opp igjen de siste dagene ved Apple sin seneste IOS-oppdatering. Nå kan Apple-brukere blokkere annonser i nettleseren Safari ved å laste ned tredjepartsapplikasjoner som Crystal, som pr dags dato topper den betale topplisten i iTunes. Allerede nå blokkerer 29% av amerikanske brukere annonser i Safari, og jeg forstår forbrukerne ekstremt godt.


Ad Block forbedrer lastetiden

Den regjerende betalingsmodellen for digitalt innhold i dag er en byttehandel. Brukere kan konsumere innhold mot at de blir eksponert for et reklamebudskap. Det er derfor enkelt å påstå at de som laster ned ad block ikke bidrar til fellesskapet, men bildet er langt mer nyansert enn som så.

Blokkering av script og annonser på mobil har en større effekt enn kun «snylting av innhold». Det er analysert at nedlastning av annonser på mobil tredobler lastetiden av en nettside, noe som igjen vil si at godt over halvparten av mobilregningen din kommer fra annonsører som viser tunge annonser. Byttehandelen mellom annonsør og forbruker er derfor dyrere enn å kun se en annonse, den fører også til økte regninger fra mobilleverandøren.

Det økonomiske aspektet

Selv om det kan virke som en stor endring, så gjelder denne løsningen kun på den Apple-eide nettleseren Safari i denne omgang. Det er dermed fortsatt ikke mulig å blokkere annonser i applikasjoner eller andre nettlesere som Chrome.

Det er nemlig en åpenbart økonomisk grunn til at Apple tilgjengeliggjør teknologien for sine brukere. Ved å hjelpe forbrukere til å blokkere annonser i Safari, så øker de indirekte verdien av annonsering i apper hos Apple-brukere. Og her har Apple tilnærmet monopol gjennom sin annonseplattform iAd. For å sikre høy nok dekning på Apple-enheter vil annonsører være tvunget til å annonsere via iAd, fremfor av norske publisister.

Utviklingen av bannerannonser som aldri fant sted

Dagens bannerannonser er i all hovedsak en svak evolusjon av printannonser. Sammenligner vi de første bannerannonsene fra 1994 så er de tilnærmet identiske med løsningene vi har i dag. Fortsatt er det som regel et felt på en nettside som tar opp plass ved siden av det redaksjonelle. I barndommen var de riktignok til tider i pop-up form der de i neonfarger og blinkende lys oppfordret til klikk og engasjement, men likhetene er slående. Vi har faktisk ikke kommet lenger på 20 år.

I november 2014 fikk MobileTech 190.000 NOK fra Norsk design- og arkitektursenter for å forske på nye løsninger innfor digital annonsering som løsriver seg fra bannerannonsering. Noen store resultater lar seg vente på, men det er svært gledelig at nye muligheter forskes på. Fortsatt venter vi på revolusjonen som vil gjøre digital annonsering til integrert løsning i opplevelsen.

Når en dør lukkes

Det er naturlig å tenke på utviklingen som en stein i skoen for publisister og mediebyråer, men mulighetsrommet er enormt. Fremfor å tviholde på bannere så åpner dette opp for å tenke på nye muligheter og relevante kontaktpunkter med målgruppen.

Annonser i digitale medier bør interagere med målgruppen på deres premisser, fremfor å pushe på et budskap. Hvordan kan vi lage løsninger som gir en økt tilleggsverdi med å se annonser? Dette vil være med på å hindre at flere bruker ad block.

Et annet viktig område er godt innhold. Tilpasset innhold vil alltid leses, deles og interageres med uavhengig om det er produsert av en annonsør eller redaksjon. Et tett samarbeid med publisistene vil føre til at vi kan kommunisere med målgruppen på deres premisser, fremfor å pushe en bannerannonse på de. Samtidig vil native ads unngå ad blockerne da det lastes opp gjennom publiseringssystemet til mediene. Dermed blir innholdet registret som redaksjonelt.

I dag er det fremdeles ikke mulig å fjerne annonser i mobilapplikasjoner, så kanaler som Facebook vil fortsatt være en god kanal for å nå ad blockere på mobile enheter.

Fremfor å banke på døren som er i ferd med å lukke seg, la oss være tidlig ute med å finne de vinduene som er i ferd med å åpne seg.

Dan Ruben Johansen
Digital Rådgiver / Digital Innovatør